Sposób przygotowania:
Ciasto śmietanowe z owocami Elfi
Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na pianę. Obroty miksera zmniejszam i zaczynam powoli dodawać resztę składników stopniowo. Mąka najlepiej aby była przesiana z proszkiem do pieczenia. Proszek do pieczenia dodaję tylko dlatego, bo chcę aby ciasto urosło i żebym potem mogła przeciąć je na dwie część. Blachę wykładam papierem do pieczenia i wylewam energicznie ciasto. Zbytnio go nie maltretuję, tylko od razu energicznie wkładam do pieca. Piekę jakieś 15-20 minut w 180C. Po upieczeniu studzę i przecinam delikatnie aby powstały nam dwa blaty, a w tym czasie ubijam śmietanę. Musi być porządnie schłodzona. Ubijam na sztywną pianę i pod koniec dodaję dwa fixy. Zabieram 1/3 masy do osobnej miseczki a 2/3 smaruję na biszkopcie. Wysypuję owoce: maliny i borówki mieszając je ze sobą. Przykrywam drugim blatem. Na wierzch smaruję resztę masy. Na samą górę wsypuję startą na tarce na grubych oczkach czekoladę. smacznego
zbysiowa
Elficzna
pyszne wyszło z tymi borówkami :) chyba jestem od nich uzależniona ostatnio!
marietta
2milutka
jaNina