madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto śmietanowo-czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To ciasto jest tak pyszne, że samo rozpływa się w ustach.

Ciasto śmietanowo-czekoladowe

Składniki:

Ciasto śmietanowo-czekoladowe

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 500ml śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki żelatyny
  • Masa krówkowa:
  • 1 puszka masy krówkowej (kajmak)
  • 10 dag masła ekstra
  • Dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki białej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietanowo-czekoladowe
Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Nadal miksujemy na niższych obrotach, do momentu, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszamy łyżką, tak, aby składniki się ładnie połączyły. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180*C około 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. Masa śmietanowa: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły. Masa krówkowa: masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej z puszki i miksujemy do momentu, aż powstanie gładki krem. Przełożenie ciasta: spód ciasta smarujemy połową masy krówkowej, wykładamy połowę masy śmietanowej. Przykrywamy drugą częścią ciasta, smarujemy resztą masy krówkowej oraz śmietanowej. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce białą czekoladą. Schładzamy w lodówce.