Sposób przygotowania:
Ciasto śmietanowo-czekoladowe
Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Nadal miksujemy na niższych obrotach, do momentu, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszamy łyżką, tak, aby składniki się ładnie połączyły. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180*C około 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. Masa śmietanowa: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły. Masa krówkowa: masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej z puszki i miksujemy do momentu, aż powstanie gładki krem. Przełożenie ciasta: spód ciasta smarujemy połową masy krówkowej, wykładamy połowę masy śmietanowej. Przykrywamy drugą częścią ciasta, smarujemy resztą masy krówkowej oraz śmietanowej. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce białą czekoladą. Schładzamy w lodówce.