Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Ciasto śmietanowo galaretkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

dobre ciasto do kawusi...

Ciasto śmietanowo galaretkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto śmietanowo galaretkowe

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • Krem:
  • duża śmietana18%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka czerwona
  • bita śmietana
  • powidła śliwkowe 4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietanowo galaretkowe
Galaretkę rozrobić i pozostawić do całkowitego stężenia.
Jajka wbić do miski i zmiksować.Dodać cukier i mieszać do uzyskania puszystej masy.Mąkę wymieszać z kakaem oraz proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej.Wszystko dokładnie ze sobą połączyć.Przygotować prostokątną blachę i wyłożyć papierem do pieczeniu.Przelać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec ok 20-25 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół. Galaretkę pokroić w kosteczkę.Żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości wody i delikatnie ostudzić.Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem dodając ostudzoną rozpuszczoną żelatynę.Wrzucić pokrojoną galaretkę i wymieszać.Na chwile włożyć do lodówki aby zaczęła delikatnie tężeć.Spód biszkopta posmarować powidłami śliwkowymi lub dowolnym dżemem. i wyłożyć masę śmietanową.Przykryć górną częścią biszkopta.Wstawić do lodówki do zastygnięcia.Bitą śmietanę rozrobić wedle przepisu na opakowaniu.Posmarować wierzch ciasta i dowolnie przyozdobić.
Ciasto śmietanowo galaretkowe
Najpierw nalezy upiec ciemny biszkopt ostudzic i przekroić
Ciasto śmietanowo galaretkowe
Masę śmietanową rozrobić i dodac pokrojona galaretkę
Ciasto śmietanowo galaretkowe
Biszkopt posmarowac dżemem i masa smietanową wstawic do lodówki