Gabi

Gabi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Ciasto szarlotka z pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Robimy ciasto mieszkając składniki: 4 żółtka, margaryna, mąka, proszek do pieczenia, cukier cynamonowy, 1 szklanka cukru. 1/3 Ciasta...

Ciasto szarlotka z pianką

Składniki:

Ciasto szarlotka z pianką

 

  • 5 jabłek
  • 4 duże jajka
  • 250 g margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 32g cukru cynamonowego
  • 2 budynie waniliowe
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasto szarlotka z pianką
Robimy ciasto mieszkając składniki: 4 żółtka, margaryna, mąka, proszek do pieczenia, cukier cynamonowy, 1 szklanka cukru. 1/3 Ciasta mrozimy a pozostałą część odstawiamy w chłodne miejsce. Obieramy jabłka i kroimy na plasterki, dodajemy cynamon, jedno opakowanie budyniu i dusimy na małym ogniu przez ok 10 min. 4 białka ubijamy na sztywno ze szklanką cukru i budyniem. Przygotowujemy blachę tłuszczem i układamy na niej schłodzone ciasto, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok 15 min w tem. 180 stopni C. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto i kładziemy jabłka, pianę z białek i na koniec trzemy zamrożoną porcję ciasta na grube wióra. Wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut.