monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Ciasto Szefowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową z dżemem porzeczkowym i biszkopcikami .Proste i pyszne .

Ciasto Szefowej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto Szefowej

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt makowy:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • Pół szklanki mąki
  • Pół szklanki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 1 margaryna
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru

 

  • Dodatkowo:
  • Dżem porzeczkowy
  • Op. Biszkopcików okrągłych
  • Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto Szefowej
Biszkopt kakaowy: Białka ubić z cukrem na sztywno następnie dodać stopniowo żółtka a na koniec wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, i kakao. Gotowe ciasto przelać do prostokątnej formy ( standardowa blaszka) wyrównać . Piec ok. 30 min w 180 C. Ostudzić i przekroić na pół.

Biszkopt makowy: Białka ubić z cukrem na sztywno dalej ubijając dodawać po jednym żółtku na końcu dodać mąkę i mak wymieszać .Gotowe ciasto przelać do prostokątnej formy .Piec w 180C ok. 30 min.

Masa: Na mleku ugotować budyń, ostudzić .Margarynę ubić na puch dalej ubijając dodawać stopniowo budyń miksować do połączenia się składników.

Na pierwszej części biszkoptu rozsmarować połowę masy przykryć biszkoptem makowym na którym rozsmarować drugą część masy, przykryć biszkoptem.

Wierzch posmarować dżemem porzeczkowym i ułożyć na nim biszkopciki jeden obok drugiego.

Polewę czekoladową rozlać po wierzchu robiąc paski po całym cieście.
Ciasto Szefowej
Pyszne, lekkie i proste ciasto na każdą okazję .