Sposób przygotowania:
Ciasto TiramisuCiasto:
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dodać migdały, posiekane masło lub margarynę, surowe żółtka oraz śmietanę. Całość połączyć końcówką noża, po czym zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę i podzielić na 2 części. Ciastem wylepić dwie jednakowe blaszki o wym. 23x33cm natłuszczone i wysypane bułką tartą. Nakłuć widelcem i każde ciasto piec około 20 minut w temp. 180 st. Ostudzić.
ETAP 2:
Kawę wymieszać z likierem Amaretto i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Surowe żółtka (wcześniej obowiązkowo sparzyć całe jajka wrzątkiem!) ubić z cukrem na parze. W tym celu umieścić miskę z żółtkami i cukrem nad garnkiem z gotującą się wodą (ok. 3/4 szklanki). Ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 8 minut. Masę ostudzić. Do śmietany dodać żelatynę oraz masę jajeczną i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
ETAP 3:
Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu. Biszkopty maczać w kawie, dosłownie na 1-2 sekundy i układać jeden obok drugiego na kremie. Pokryć resztą kremu i drugim blatem ciasta.
Wszystko na polewę stopić na parze, Tężejącą polewą polać ciasto. Wstawić na całą noc do lodówki
Magdalena88
Jedzonko5656