czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Ciasto Tiramisu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszne kruche ciasto z kremem z nutką kawy i likieru Amaretto. Idealne z filiżanką aromatycznej kawy.

Ciasto Tiramisu

Składniki:

Ciasto Tiramisu

Ciasto:

Masa:

  • 400ml śmietanki 30%,
  • 500g serka mascarpone,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 3 surowe żółtka,
  • łyżka żelatyny,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 250ml naparu z kawy rozpuszczalnej,
  • 5 łyżek likieru Amaretto,
  • 230g podłużnych biszkoptów.

Polewa:

  • 150g czekolady,
  • 4 łyżki mleka,
  • łyżka likieru Amaretto,
  • łyżka kakao.

Sposób przygotowania:

Ciasto Tiramisu

Ciasto:

Ciasto Tiramisu
Ciasto zagnieść, podzilić na pół i upiec.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dodać migdały, posiekane masło lub margarynę, surowe żółtka oraz śmietanę. Całość połączyć końcówką noża, po czym zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę i podzielić na 2 części. Ciastem wylepić dwie jednakowe blaszki o wym. 23x33cm natłuszczone i wysypane bułką tartą. Nakłuć widelcem i każde ciasto piec około 20 minut w temp. 180 st. Ostudzić.

ETAP 2:

Ciasto Tiramisu
Śmietankę ubić z pudrem, dać żółtka ubite na parze.

Kawę wymieszać z likierem Amaretto i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Surowe żółtka (wcześniej obowiązkowo sparzyć całe jajka wrzątkiem!) ubić z cukrem na parze. W tym celu umieścić miskę z żółtkami i cukrem nad garnkiem z gotującą się wodą (ok. 3/4 szklanki). Ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 8 minut. Masę ostudzić. Do śmietany dodać żelatynę oraz masę jajeczną i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.

ETAP 3:

Ciasto Tiramisu
na cieście rozłożyć połowę kremu, dac nasączone biszkopty

Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu. Biszkopty maczać w kawie, dosłownie na 1-2 sekundy i układać jeden obok drugiego na kremie. Pokryć resztą kremu i drugim blatem ciasta.

Wszystko na polewę stopić na parze, Tężejącą polewą polać ciasto. Wstawić na całą noc do lodówki