gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1291]

Ciasto toffi na herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie i smaczne ciasto, które nie wymaga pieczenia.

Ciasto toffi na herbatnikach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto toffi na herbatnikach

 

  • 1 litr mleka
  • budyń waniliowy
  • 130 gram cukru
  • 130 gram mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 400 gram śmietanki kremówki
  • 2 śmietanfixy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 430 gram margaryny
  • puszka masy krówkowej
  • ok. 400 gram jerbatników
  • czekolada deserowa

Sposób przygotowania:

Ciasto toffi na herbatnikach
1,5 szklanki mleka wlewamy do miski, wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, budyń i wbić jajko. Dokładnie całość rozmieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy masę budyniową, zagotowujemy, studzimy. 250 gram margaryny miksujemy z zimnym budyniem. blachę wykładamy herbatnikami, na herbatniki wykładamy krem budyniowy. Na kremie układamy herbatniki. 180 gram margaryny miksujemy dodając porcjami masę krówkową. Krem wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietanfixów i cukru pudru. Śmietanę wykładamy na herbatniki (wierzch ciasta). Ciasto posypujemy startą na tarce czekoladą.
Ciasto toffi na herbatnikach
250 gram margaryny miksujemy z zimnym budyniem. blachę wykładamy herbatnikami, na herbatniki wykładamy krem budyniowy.
Ciasto toffi na herbatnikach
180 gram margaryny miksujemy dodając porcjami masę krówkową. Krem wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Ciasto toffi na herbatnikach
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietanfixów i cukru pudru. Śmietanę wykładamy na herbatniki
Ciasto toffi na herbatnikach
Ciasto posypujemy startą na tarce czekoladą.