Sposób przygotowania:
Ciasto tortowe z kremem czekoladowym
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania dosypywać porcjami cukier i ubić na szklistą, sztywną bezę. Żółtka delikatnie rozbić, zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i dodać żółtka jajek, delikatnie wymieszać. Mąki przesiać i bardzo delikatnie połączyć z masą jajeczną. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć całe ciasto, wyrównać i piec w temp. 170 st około 30 minut po upieczeniu formę z ciastem upuścić na twarda powierzchnię z około 50 cm i odstawić do wystudzenia.
Krem:
W 1 szklance mleka rozmieszać kakao, mąki oraz żółtka, drugą szklankę mleka zagotować i na gotujące się wlać przygotowaną mieszankę, mieszać do momentu ponownego zagotowania i zgęstnienia. Czekoladę połamać i dodać do budyniu, mieszać do momentu jej rozpuszczenia, następnie wystudzić. Masło w temperaturze pokojowe utrzeć na krem z cukrem i do puszystego kremu dodawać małymi porcjami budyń ( koniecznie w temperaturze takiej jak masło czyli pokojowej), cały czas ucierając.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na trzy placki, pierwszy ułożyć ponownie w formie nasączyć kawą, posmarować połową kremu na nim ułożyć herbatniki, a na nich rozsmarować dżem, przykryć drugim plackiem. Kolejny placek też nasączyć kawą i posmarować połową tego kremu co został, przykryć ostatnim nasączonym ciastem, rozsmarować resztę kremu i posypać wiórkami z czekolady. Ciasto odstawić najlepiej na kilkanaście godzin do lodówki, aby zastygło i przeszło swoimi smakami.
Krem:
W 1 szklance mleka rozmieszać kakao, mąki oraz żółtka, drugą szklankę mleka zagotować i na gotujące się wlać przygotowaną mieszankę, mieszać do momentu ponownego zagotowania i zgęstnienia. Czekoladę połamać i dodać do budyniu, mieszać do momentu jej rozpuszczenia, następnie wystudzić. Masło w temperaturze pokojowe utrzeć na krem z cukrem i do puszystego kremu dodawać małymi porcjami budyń ( koniecznie w temperaturze takiej jak masło czyli pokojowej), cały czas ucierając.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na trzy placki, pierwszy ułożyć ponownie w formie nasączyć kawą, posmarować połową kremu na nim ułożyć herbatniki, a na nich rozsmarować dżem, przykryć drugim plackiem. Kolejny placek też nasączyć kawą i posmarować połową tego kremu co został, przykryć ostatnim nasączonym ciastem, rozsmarować resztę kremu i posypać wiórkami z czekolady. Ciasto odstawić najlepiej na kilkanaście godzin do lodówki, aby zastygło i przeszło swoimi smakami.
zbysiowa
iziona
Teraz to tez i ja tylko popatrzę bo zjedli całe :)