iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1285]

Ciasto tortowe z kremem czekoladowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest bardzo smaczne i nadaje się nie tylko do niedzielnej kawy bo to ciasto idealne na wszelkie imprezy.

Ciasto tortowe z kremem czekoladowym

Składniki:

Ciasto tortowe z kremem czekoladowym

ciasto:

krem:

dodatkowo:

  • 1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki
  • herbatniki czekoladowe około 20 sztuk
  • 5 dag czekolady mlecznej
  • 3/4 szklanki naparu z kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Ciasto tortowe z kremem czekoladowym
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania dosypywać porcjami cukier i ubić na szklistą, sztywną bezę. Żółtka delikatnie rozbić, zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i dodać żółtka jajek, delikatnie wymieszać. Mąki przesiać i bardzo delikatnie połączyć z masą jajeczną. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć całe ciasto, wyrównać i piec w temp. 170 st około 30 minut po upieczeniu formę z ciastem upuścić na twarda powierzchnię z około 50 cm i odstawić do wystudzenia.

Krem:

W 1 szklance mleka rozmieszać kakao, mąki oraz żółtka, drugą szklankę mleka zagotować i na gotujące się wlać przygotowaną mieszankę, mieszać do momentu ponownego zagotowania i zgęstnienia. Czekoladę połamać i dodać do budyniu, mieszać do momentu jej rozpuszczenia, następnie wystudzić. Masło w temperaturze pokojowe utrzeć na krem z cukrem i do puszystego kremu dodawać małymi porcjami budyń ( koniecznie w temperaturze takiej jak masło czyli pokojowej), cały czas ucierając.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na trzy placki, pierwszy ułożyć ponownie w formie nasączyć kawą, posmarować połową kremu na nim ułożyć herbatniki, a na nich rozsmarować dżem, przykryć drugim plackiem. Kolejny placek też nasączyć kawą i posmarować połową tego kremu co został, przykryć ostatnim nasączonym ciastem, rozsmarować resztę kremu i posypać wiórkami z czekolady. Ciasto odstawić najlepiej na kilkanaście godzin do lodówki, aby zastygło i przeszło swoimi smakami.