Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto tortowe z masą czekoladową.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Czekoladę deserową można zastąpić czekoladą gorzką.

Ciasto tortowe z masą czekoladową.

Składniki:

Ciasto tortowe z masą czekoladową.

 

  • 8 jajek
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA CZEKOLADOWA
  • 30 dag margaryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 łyżek cukru
  • 2 tabliczki czekolady deserowej

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto tortowe z masą czekoladową.
Jajka wbić do miski, wsypać cukier, miskę położyć nad gotującą się wodą i ubijać aż brzegi zaczną obsychać. Następnie zdjąć z garnka z parą i ubijać do ostudzenia. Do zimnej masy jajecznej dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem, proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej brytfanny, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30 minut. Po ostudzeniu ciasto przekroić na 3 placki. MASA Do miski wbić 3 jajka, dodać 6 łyżek cukru, cukier waniliowy. Miskę położyć nad parą i ubić. Następnie zdjąć z garnka i ubijać do ostudzenia. Do drugiej miski włożyć margarynę i utrzeć dodając stopniowo zimą masę jajeczną. Do utartej masy dodać rozpuszczoną i ostudzoną jedną tabliczkę czekolady. Tak przygotowaną masą przekładać placki biszkoptowe