akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto trociniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny przekładaniec składający się z puszystego biszkoptu, słodkiego kremu budyniowego, zielonej galaretki z jabłkami i podprażonego na masełku kokosu. Wszystkie te smaki doskonale się równoważą i tworzą naprawdę smaczne ciasto.

Ciasto trociniak

Składniki:

Ciasto trociniak

Biszkopt

Krem budyniowy

Masa jabłkowa

  • 3 galaretki agrestowe
  • 5 jabłek
  • 1 l gorącej wody

Dodatkowo

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto trociniak

Biszkopt

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksować. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do piany i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez około 25-30 minut do "suchego patyczka". Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

Krem budyniowy

400 ml mleka zagotować z cukrami. W reszcie mleka rozpuścić proszek budyniowy oraz przesiane mąki. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do puszystości. Dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując.

Masa jabłkowa

Galaretki dobrze rozpuści w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Jabłka obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dokładnie odcisnąć sok i wymieszać z tężejącą galaretką.

ETAP 4:

W rondelku rozpuścić masło, wsypać cukier oraz wiórki kokosowe. Cały czas mieszając prażyć kilka minut do ładnego zezłocenia, uważając, by wiórki się nie przypaliły. Ostudzić.

ETAP 5:

Biszkopt umieścić w blaszce, w której był pieczony. Wysmarować go 2/3 kremu budyniowego. Na krem wylać tężejącą galaretkę z jabłkami. Schłodzić do całkowitego stężenia. Wysmarować resztą kremu budyniowego i posypać podprażonym kokosem. Schłodzić minimum 2 godziny. Smacznego! ;)