misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Trociniak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wspaniałe orzeźwiające ciasto z kremem i galaretką z owocami smakuje każdemu...

Trociniak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Trociniak

 

 

Sposób przygotowania:

Trociniak
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodajemy stopniowo żółtka ciągle ubijając. Do ubitych jajek dodajemy otartą skórkę z cytryny, chwilę ubijamy.Wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie całość mieszamy. Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. KREM: Gotujemy budyń. Połowę mleka z cukrem i cukrem waniliowym gotujemy, do gotującego mleka wlewamy wymieszane mleko wraz mąkami. Odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy na puch dodając porcjami zimny budyń. Cały czas ucieramy krem. GALARETKA: Galaretki rozpuszczamy w 900 ml wrzątku. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Skrapiamy sokiem z 1 cytryny a następnie wkładamy je do wystudzonej galaretki. Odkładamy w chłodne miejsce do czasu aż będzie tężeć. POSYPKA: Masło topimy na dużej szerokiej patelni, dodajemy cukier i wsypujemy wiórki kokosowe. Całość mieszamy do uzyskania jasnozłotego koloru. Zdejmujemy i studzimy. Biszkopt wyjmujemy z blaszki, odwracamy zdejmujemy papier i wkładamy go do wysokiej blaszki (jeżeli nie mamy wysokiej blaszki zabezpieczamy brzegi folią aluminiową). Na biszkopcie rozprowadzamy równomiernie połowę kremu. Na krem wylewamy tężejącą galaretkę z jabłkami. Odkładamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia galaretki. Następnie wykładamy i równomiernie rozprowadzamy pozostały krem. Na krem wykładamy podprażone wiórki kokosowe. Odkładamy w chłodne miejsce aby wszystko dobrze stężało. SMACZNEGO!
Trociniak
Do ubitych jajek dodajemy skórkę cytrynową i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia...
Trociniak
Do wystudzonej galaretki dajemy starte jabłka, czekamy aż masa zacznie tężeć...
Trociniak
na biszkopt wykładamy połowę kremu, powierzchnię wyrównujemy...
Trociniak
na koncu wysypujemy na krem ostudzone wiórki kokosowe, które delikatnie dociskamy...