Sposób przygotowania:
Trociniak
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodajemy stopniowo żółtka ciągle ubijając. Do ubitych jajek dodajemy otartą skórkę z cytryny, chwilę ubijamy.Wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie całość mieszamy. Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. KREM: Gotujemy budyń. Połowę mleka z cukrem i cukrem waniliowym gotujemy, do gotującego mleka wlewamy wymieszane mleko wraz mąkami. Odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy na puch dodając porcjami zimny budyń. Cały czas ucieramy krem. GALARETKA: Galaretki rozpuszczamy w 900 ml wrzątku. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Skrapiamy sokiem z 1 cytryny a następnie wkładamy je do wystudzonej galaretki. Odkładamy w chłodne miejsce do czasu aż będzie tężeć. POSYPKA: Masło topimy na dużej szerokiej patelni, dodajemy cukier i wsypujemy wiórki kokosowe. Całość mieszamy do uzyskania jasnozłotego koloru. Zdejmujemy i studzimy. Biszkopt wyjmujemy z blaszki, odwracamy zdejmujemy papier i wkładamy go do wysokiej blaszki (jeżeli nie mamy wysokiej blaszki zabezpieczamy brzegi folią aluminiową). Na biszkopcie rozprowadzamy równomiernie połowę kremu. Na krem wylewamy tężejącą galaretkę z jabłkami. Odkładamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia galaretki. Następnie wykładamy i równomiernie rozprowadzamy pozostały krem. Na krem wykładamy podprażone wiórki kokosowe. Odkładamy w chłodne miejsce aby wszystko dobrze stężało. SMACZNEGO!
edytaha