Sposób przygotowania:
Truflowy sernik z granatemETAP 1
Składniki kakaowego spodu wykładamy na stolnicę. Energicznie zagniatamy z nich ciasto. Gotowym wykładamy dno przygotowanej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia).
ETAP 2
Trufle przekładamy do garnka. Dodajemy do nich mleko i kakao. Całość stawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy do rozpuszczenia składników.
ETAP 3
Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy ser, masło, żółtka oraz cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy (około 10 minut). Między czasie ubijamy pianę z białek.
Do masy serowej w dalszej kolejności dodajemy rozpuszczone trufle. Po połączeniu ich z całością do sera dodajemy budyń, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec całość łączymy z pianą z białek.
ETAP 4
Truflowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik pieczemy ok 60-70 minut w 180˚C. Upieczony pozostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc. Przed wylaniem na niego polewy, zrumienioną skórkę delikatnie ściągamy. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu sernik ładniej będzie się prezentował w przekroju.
ETAP 5
WYKOŃCZENIE: Z granatu wyjmujemy ziarna.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Wraz z masłem i śmietanką umieszczamy ją w garnuszku. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników. W trakcie podgrzewania czekoladę cały czas mieszamy.
Rozpuszczoną czekoladą polewamy sernik. Na jeszcze ciepłą wykładamy ziarna granatu. Dzięki temu dobrze się one przykleją do polewy.
Gotowe ciasto pozostawiamy w chłodzie do zastygnięcia czekolady. Przed podaniem sernik dekorujemy dodatkowo truflami.