jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Truflowy sernik z granatem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 17

To mocno truflowe, kakaowe ciasto! Ma piękny czekoladowy kolor, który idealnie łączy się z jasną polewą i czerwienią owocu.

Truflowy sernik z granatem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truflowy sernik z granatem

SPÓD, tortownica 24 cm

  • 12 dag mąki,
  • 4 dag cukru pudru,
  • 7 dag margaryny,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody
  • 2 żółtka,
  • 1 spora łyżka kakao dobrej jakości

TRUFLOWY SER

  • 1, 1 kg sera (3 razy mielonego)
  • ¾ kostki masła,
  • 12 dag cukru pudru,
  • 250 gram trufli,
  • 7 jajek średniej wielkości,
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki krupczatki,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao dobrej jakości,
  • ¼ szklanki mleka

WYKOŃCZENIE:

  • 2,5 białe czekolady (250 gram),
  • 5 dag masła,
  • 1 łyżka śmietanki,
  • 1 owoc granatu,
  • kilka trufli do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Truflowy sernik z granatem

ETAP 1

Truflowy sernik z granatem
Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto

Składniki kakaowego spodu wykładamy na stolnicę. Energicznie zagniatamy z nich ciasto. Gotowym wykładamy dno przygotowanej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia).

ETAP 2

Truflowy sernik z granatem
Trufle rozpuszczamy z dodatkiem mleka i kakao

Trufle przekładamy do garnka. Dodajemy do nich mleko i kakao. Całość stawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy do rozpuszczenia składników.

ETAP 3

Truflowy sernik z granatem
Rozpuszczone składniki dodajemy do sera

Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy ser, masło, żółtka oraz cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy (około 10 minut). Między czasie ubijamy pianę z białek.
Do masy serowej w dalszej kolejności dodajemy rozpuszczone trufle. Po połączeniu ich z całością do sera dodajemy budyń, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec całość łączymy z pianą z białek.

ETAP 4

Truflowy sernik z granatem
Na ciasto kruche wylewamy ser

Truflowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik pieczemy ok 60-70 minut w 180˚C. Upieczony pozostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc. Przed wylaniem na niego polewy, zrumienioną skórkę delikatnie ściągamy. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu sernik ładniej będzie się prezentował w przekroju.

ETAP 5

Truflowy sernik z granatem
Sernik polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy granatem

WYKOŃCZENIE: Z granatu wyjmujemy ziarna.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Wraz z masłem i śmietanką umieszczamy ją w garnuszku. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników. W trakcie podgrzewania czekoladę cały czas mieszamy.
Rozpuszczoną czekoladą polewamy sernik. Na jeszcze ciepłą wykładamy ziarna granatu. Dzięki temu dobrze się one przykleją do polewy.
Gotowe ciasto pozostawiamy w chłodzie do zastygnięcia czekolady. Przed podaniem sernik dekorujemy dodatkowo truflami.


Tagi:

sernik ciasto