Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Ciasto truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Najlepsze z truskawkami.....

Ciasto truskawkowe

Składniki:

Ciasto truskawkowe

 

  • 5 jajek
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5-7 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 kg truskawek
  • 1 kostka masła
  • Cukier puder
  • 0,2 kg bezików
  • 2 galaretki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowe
Przyrządzić 2 galaretki (smak obojętny) Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Zmiksować masło z cukrem pudrem (ilość zalezy jak słodką chcemy mase), do masy wkręcic truskawki (dodawać pojedynczo, aby masa się nie zważyła (ilość zalezy od gustu). Biszkopt posmarować masą i ułożyć na niej truskawki i beziki (w szachownicę), całośc zalać tężejącą galaretką.