polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Ciasto waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak pyszne,że znika w mgnieniu oka

Ciasto waniliowe

Składniki:

Ciasto waniliowe

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 20 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 ml jogurtu waniliowego
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek żelatyny
  • Wierzch:
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/ 2 tabliczki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto waniliowe
Białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli dodać cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko wymieszać. Piec przez około 45 minut w temp. 180 C. Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki.
Jogurt wymieszać z serkiem, cukrem i śmietaną. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić, połączyć z masą. Masę podzielić na dwie części. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z ostudzoną żelatyną. Na pierwszy placek wyłożyć część masy. Przykryć drugim ciastem, wyłożyć masę i na to śmietanę. Posypać startą czekoladą.