jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto waniliowe z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

doskonałe ciasto waniliowe z kruszonką na każdą porę roku

Ciasto waniliowe z kruszonką

Składniki:

Ciasto waniliowe z kruszonką

 

  • CIASTO:
  • 25 dag mąki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 dag drożdży
  • sól
  • tłuszcz- do formy
  • mąka- do posypania stolnicy
  • NADZIENIE:
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • KRUSZONKA:
  • 17 dag mąki
  • 12 dag cukru
  • 12 dag masła
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto waniliowe z kruszonką
CIASTO:

Przesiać mąkę do miski, zrobić zagłębienie. W kruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru. Wlać trochę letniego mleka, lekko wymieszać składniki. Wsypać resztę cukru, dodać tłuszcz w płatkach i szczyptę soli. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Dodać jajko i resztę mleka, starannie wyrobić ciasto. Przykryć, odstawić na 20 minut.

NADZIENIE:

Wymieszać budyń waniliowy z 2 łyżkami cukru, dokładnie rozprowadzić 6 łyżkami mleka. Zagotować w rondelku reszte mleka, dodac budyń. Jeszcze raz zagotować, odstawić do ostygniecia.

KRUSZONKA:

Rozpuścić na patelni 12 dag masła, szybko zagnieść z mąką zmieszaną z cukrem i cukrem waniliowym. Wyrobić wyrośnięte ciasto, rozwałkować w koło na posypanej mąką stolnicy. Posmarować tłuszczem płaską formę o średnicy 28 cm, wyłożyć ciastem, brzeg docisnąć. Posmarować budyniem, posypać kruszonką.

Piec 40 minut w temp. 175 stop. C.

Ostudzić, posypać cukrem pudrem.