Sposób przygotowania:
Ciasto waniliowe z kruszonką
CIASTO:
Przesiać mąkę do miski, zrobić zagłębienie. W kruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru. Wlać trochę letniego mleka, lekko wymieszać składniki. Wsypać resztę cukru, dodać tłuszcz w płatkach i szczyptę soli. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Dodać jajko i resztę mleka, starannie wyrobić ciasto. Przykryć, odstawić na 20 minut.
NADZIENIE:
Wymieszać budyń waniliowy z 2 łyżkami cukru, dokładnie rozprowadzić 6 łyżkami mleka. Zagotować w rondelku reszte mleka, dodac budyń. Jeszcze raz zagotować, odstawić do ostygniecia.
KRUSZONKA:
Rozpuścić na patelni 12 dag masła, szybko zagnieść z mąką zmieszaną z cukrem i cukrem waniliowym. Wyrobić wyrośnięte ciasto, rozwałkować w koło na posypanej mąką stolnicy. Posmarować tłuszczem płaską formę o średnicy 28 cm, wyłożyć ciastem, brzeg docisnąć. Posmarować budyniem, posypać kruszonką.
Piec 40 minut w temp. 175 stop. C.
Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Przesiać mąkę do miski, zrobić zagłębienie. W kruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru. Wlać trochę letniego mleka, lekko wymieszać składniki. Wsypać resztę cukru, dodać tłuszcz w płatkach i szczyptę soli. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Dodać jajko i resztę mleka, starannie wyrobić ciasto. Przykryć, odstawić na 20 minut.
NADZIENIE:
Wymieszać budyń waniliowy z 2 łyżkami cukru, dokładnie rozprowadzić 6 łyżkami mleka. Zagotować w rondelku reszte mleka, dodac budyń. Jeszcze raz zagotować, odstawić do ostygniecia.
KRUSZONKA:
Rozpuścić na patelni 12 dag masła, szybko zagnieść z mąką zmieszaną z cukrem i cukrem waniliowym. Wyrobić wyrośnięte ciasto, rozwałkować w koło na posypanej mąką stolnicy. Posmarować tłuszczem płaską formę o średnicy 28 cm, wyłożyć ciastem, brzeg docisnąć. Posmarować budyniem, posypać kruszonką.
Piec 40 minut w temp. 175 stop. C.
Ostudzić, posypać cukrem pudrem.