dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Ciasto waniliowe z malinami i jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyjątkowe ciasto francuskie z owocami. Palce lizać.

Ciasto waniliowe z malinami i jeżynami

Składniki:

Ciasto waniliowe z malinami i jeżynami

 

  • 6 płatów ciasto francuskiego
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 laska wanilii
  • 2 kubki kremówki
  • 50 dag malin
  • 25 dag jeżyn
  • melisa

Sposób przygotowania:

Ciasto waniliowe z malinami i jeżynami
Złóż po 2 płaty rozmrożonego ciasta i rozwałkuj na prostokąt (30 na 20 cm). Nałóż na blachę wyłożoną pergaminem i piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Pod koniec posyp cukrem pudrem. Brzegi przytnij. Następnie wymieszaj 4 łyżki mleka z budyniem, cukrem, cukrem waniliowym i posiekanym miąższem wanilii. Dodaj resztę mleka, zagotuj, ciągle mieszając. Połącz z lekko ubitą kremówką. Krem i owoce nałóż na 2 płaty upieczonego ciasta. Złóż w piramidę (warstwowo) zaczynając i kończąc na cieście i przykryj trzecim płatem. Na koniec udekoruj melisą.

Tagi:

ciasto