SUPERPRZEPIS

Ciasto wąsy dziadka

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ciasto wąsy dziadka Więcej zdjęć (5)

Oryginalnie wyglądające i świetne w smaku kruche ciasto z bezą .

Składniki:

Ciasto wąsy dziadka

 

  • Ciasto :
  • 350 g mąki
  • 150 g masła lub margaryny
  • 7 łyżek mleka
  • 1 łyzka cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej smietany
  • Nadzienie:
  • 4 białka
  • 200g orzechów włoskich posiekanych
  • 2 paczki cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki kakao, 150 g cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto wąsy dziadka
- Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy i rozwałkować na dwa blaty. - Ubić białka z cukrami. Na koniec dodać orzechy i kakao ( zostawić 1/3 do posypania placków) i delikatnie wymieszać łyżką. - Na placki z masy dać dżem oprószyć orzechami , kakao i cynamonem. - Zwinąć w rulon z dwoch stron.Ułożyć w blasze na papierze do pieczenia i polac na srodku nadzieniem . - Piec na złoty kolor. -Kiedy ciasto ostygnie polac polewa z 50 g czekolady i odrobiny lukru.
Ciasto wąsy dziadka
Etap 1
Ciasto wąsy dziadka
Etap 2
Ciasto wąsy dziadka
Etap 3
Ciasto wąsy dziadka
Etap 4

Tagi:

ciasto