SUPERPRZEPIS

Mazurek Wielkanocny -jajo

  • 6
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Mazurek Wielkanocny -jajo Więcej zdjęć (5)

Nie ma nic milszego niż zrobienie Mazurka wspólnie z domownikami , a zwłaszcza z dziećmi. Sama przyjemność .

Składniki:

Mazurek Wielkanocny -jajo

 

  • Mazurek

 

  • Ciasto:
  • 180 gram margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 150 gram cukru
  • 16 gram cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej (18%)

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • Masa krówko-wa kajmak 200 gram

 

  • rodzynki sułtańskie

 

 

  • dmuchane chrupki w polewie mlecznej

 

  • złote kuleczki dekoracyjne ( do zjedzenia potem )

 

  • skórka cytrynowa z jednej cytryny na świeżo skrojona

Sposób przygotowania:

Mazurek Wielkanocny -jajo
Na stół wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, robimy zagłębienie. Wbijamy żółtka dodajemy cukier i cukier waniliowy. Margarynę siekamy i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy szybko ciasto iw wstawiamy do lodówki na godzinę. Przygotowujemy papier do pieczenia. Kładziemy ciasto przykrywamy drugim papierem do pieczenia, wałkujemy ciast ona pół centymetra. Wycinamy szablon jajka i przykładamy do ciasta , tak wycinamy kształt i pieczemy co nam dusza zapragnie. Pieczemy koło 20 minut w 170 stopniach . Po ostudzeniu dekorujemy. Wykładamy masę krówko-wą i dekorujemy chrupkami ,gwiazdkami ,rodzynkami i skórką cytrynową startą przed dekorowaniem.
Mazurek Wielkanocny -jajo
Na stół wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, robimy zagłębienie. Wbijamy żółtka dodajemy cukier i cukier waniliowy. Margarynę siekamy i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy szybko ciasto iw wstawiamy do lodówki na godzinę
Mazurek Wielkanocny -jajo
Przygotowujemy papier do pieczenia. Kładziemy ciasto przykrywamy drugim papierem do pieczenia, wałkujemy ciast ona pół centymetra.
Mazurek Wielkanocny -jajo
Wycinamy szablon jajka i przykładamy do ciasta , tak wycinamy kształt i pieczemy co nam dusza zapragnie. Pieczemy koło 20 minut w 170 stopniach . Po ostudzeniu dekorujemy.
Mazurek Wielkanocny -jajo
Wykładamy masę krówko-wą i dekorujemy chrupkami ,gwiazdkami ,rodzynkami i skórką cytrynową startą przed dekorowaniem.