blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Ciasto wieloowocowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Ciasto wieloowocowe

Składniki:

Ciasto wieloowocowe

 

  • Składniki ciasta:
  • 25 dag mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag cukru,
  • sól,
  • 2 żółtka,
  • 15 dag masła,
  • starta skórka z cytryny,
  • łyżka konfitury z moreli.

 

  • Składniki kremu:
  • 35 dag serka homogenizowanego,
  • 5 dag cukru,
  • cukier waniliowy,
  • starta skórka z cytryny,
  • 3-4 listki żelatyny

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto wieloowocowe
Zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na pół godziny. Rozwałkować, włożyć do wysmarowanej formy, nakłuć widelcem i piec ok. 25 min w temperaturze 200 stopni. Po ostygnięciu posmarować konfiturą. Żelatynę zalać zimną wodą, rozpuścić, podgrzewając. Składniki kremu połączyć, dodać żelatynę, | nałożyć na ciasto i wstawić do lodówki. Brzoskwinie obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić w plasterki. Truskawki i winogrona pokroić na połówki, kiwi - w plasterki. Owoce ułożyć na kremie. Polewę tortową wymieszać z cukrem, winem, zagotować, schłodzić, polać ciasto.