polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Ciasto wiśniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Równie dobrze smakuje z jagodami i jabłkami

Ciasto wiśniowe

Składniki:

Ciasto wiśniowe

 

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 1/2 szklani mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kruszonka:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kg wiśni

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowe
Jajka zmiksować z cukrem, dodać maślankę i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać powoli do ciasta, pod koniec wsypać cukier waniliowy
Wiśnie wydrylować, poukładać na cieście. Masło utrzeć z cukrem, dodać mąką tak aby powstały grudki. Rozkruszyć na owocach.
Piec przez około godzinę w temp. 180 C.