ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Ciasto wiśniowe 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekkie, owocowe ciasto, zawsze zabieram je na wędrówki po górach. Polecam!

Ciasto wiśniowe 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto wiśniowe 2

 

  • na dużą blachę:

 

  • 1 kg wiśni
  • pół szklanki bułki tartej
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 1 kostka margaryny Kasia (+ trochę do wysmarowania blachy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowe 2
Margarynę rozpuszczamy w rondlu, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy, studzimy. Dodajemy mąkę, jaja i proszek do pieczenia, i za pomocą miksera ucieramy ciasto na gładką masę. Blachę smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Na tak przygotowaną blachę wylewamy ciasto. Wiśnie drylujemy i przesypujemy bułką tartą. Tak przygotowane owoce "wbijamy" do ciasta. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 - 200 stopni przez około 40 minut. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Ciasto wiśniowe 2
Prace warto zacząć od przygotowania blachy i załączenia piekarnika.
Ciasto wiśniowe 2
Rozpuszczona margaryna z cukrem, mąka i jaja to przepis na to proste ciasto.
Ciasto wiśniowe 2
Drylowanie wiśni nie nastręczy trudności gdy zaopatrzymy się w drylownicę (koszt ok 15 zł)
Ciasto wiśniowe 2
Czym więcej owoców tym lepsze będzie ciasto.

Tagi:

tarta