kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Ciasto z brzoskwiniową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fajne ciasto deserowe, niezbyt słodkie.

Ciasto z brzoskwiniową nutą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z brzoskwiniową nutą

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem 1:
  • 2 kisiele cytrynowe
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • Krem 2:
  • 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Krem 3:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 1/2szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • opakowanie herbatników lub biszkoptów
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Ciasto z brzoskwiniową nutą
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ucieramy na sztywno, dodajemy cukier i znów ucieramy. Dodajemy żółtka, ucieramy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 175*C przez 25 min. Krem 1: Ugotować kisiele z 3 szklankami wody, w 1szkl. wody rozmieszać kiśle, skrobię i cukier i wlać na gotującą wodę. Dodać margarynę i galaretkę i wszystko razem wymieszać.Ciepły krem wyłożyć na biszkopt i ułożyć na nim herbatniki lub biszkopty. Odstawić do wystygnięcia. Krem 2: Dżem wyłożyć do garnka i utrzeć mikserem. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody wystudzić i dodać do dżemu. Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i dodać do dżemu z galaretką.Dokładnie wymieszać i wylać na ciastka, wstawić do lodówki by się stężało. Krem 3: Śmietanę dobrze schłodzić i ubić na sztywno dodając porcjami cukier puder. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i dodać do ubitej śmietany. Wyłożyć na wierzch ciasta i posypać kolorową posypką, dobrze schłodzić.
Ciasto z brzoskwiniową nutą
Ciepły krem wykladamy na upieczony biszkopt.
Ciasto z brzoskwiniową nutą
Mus z dżemu brzoskwiniowego wylany na herbatniki.
Ciasto z brzoskwiniową nutą
Wykładamy bitą śmietanę i posypujemy kolorwą posypką.