kluska

kluska

Szef Kuchni
[Przepisów: 135]

ciasto z budyniem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

wyjątkowe ciasto z jabłkami w masie budyniowej

ciasto z budyniem

Składniki:

ciasto z budyniem

 

  • składniki na blachę 25x36 cm
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny 250 g
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • jabłek - ilość zależy od wielkości jabłek, jabłka należy pokroić w kostkę, mają
  • 3 budynie - ja używam zarówno waniliowych i czekoladowych, w zależności które mam w domu, niekiedy zdarza się że mieszam smaki
  • 1 litr mleka

 

Sposób przygotowania:

ciasto z budyniem
zagnieść ciasto ze wszystkich składników i podzielić na dwie części, jedną część rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką blachy. na cieście kładziemy pokrojone w kostkę jabłka. później gotujemy budyń - jeśli proszek nie zawiera cukru - dosładzamy. gorący budyń wylewamy na jabłka, rozwałkowujemy drugi placek i kładziemy na budyń. pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 50 minut, posypujemy cukrem pudrem jak ciasto ostygnie