jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto z budyniem i kokosową polewą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciasto z budyniem i kokosową polewą,ulubione ciasto dzieci i dorosłych

Ciasto z budyniem i kokosową polewą

Składniki:

Ciasto z budyniem i kokosową polewą

 

  • CIASTO:
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 dag drożdży
  • 1 jajko
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • tłuszcz- do fotrmy
  • maka- do formy
  • NADZIENIE I POLEWA:
  • 20 dag twarożku
  • 1 puszka ananasów 240 ml
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 7 łyżek cukru
  • 4 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem i kokosową polewą
CIASTO: Wsypać do miski mąkę i 1 łyżke cukru. wbić jajko, wsadzić otartą skórke z cytryny. Rozetrzeć drożdże z resztą cukru, dodać do mąki. Rozpuścić tłuszcz, wlać mleko, połączyć z mąką.. Wyrobić ciasto, odstawić na pół godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce. NADZIENIE: Rozmieszać budyń z 2 łyżkami cukru i 4 łyżkami mleka. Zagotować resztę mleka- 3 łyżki odlać. Dodać budyń, wymieszać, zagotować. Ostudzić. POLEWA: Rozpuscić tłuszcz na patelni, wsypać wiórki kokosowe i 4 łyżki cukru. Dodać miód. Gotować mieszając tak długo, aż masa skarmelizuje się. Wlać 3 łyżki mleka, ostudzić. Posmarować tłuszczem i oprószyć mąką tortownicę o śred. 28 cm. Zagnieść ciasto, napełnić formę. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. Posmarować polewą. Piec 20 minut w temp. 200 stop. C. Pozostawić ciasto jeszcze 5 minut w wyłączonym piekarniku. Namoczyć żelatynę. Osączyć ananasy, syrop zlać do naczynia. Pokroić owoce. Utrzec budyń z twarożkiem, resztą cukru i 3 łyżkami syropu, wymieszać z żelatyną. Dodać kawałki owoców. Przeciąć ciasto na pół. Wokół spodu zapiąc brzeg tortownicy. Posmarować kremem, przykryć drugą warstwą. Wstawić na 2 godziny do lodówki.