aniakuk

aniakuk

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Ciasto z budyniem malinowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Polecam pyszne ciasto z malinowym budyniem, ciasto wymyśliłam na urodziny teścia. Wszystkim smakowało.

Ciasto z budyniem malinowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z budyniem malinowym

 

  • biszkopt:

 

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki maku

 

  • budyń:

 

 

  • 24 herbatniki

 

  • polewa:

 

  • czekolada mleczna
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka wody

 

  • kokos do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem malinowym
Biszkopt: Białka oddzielamy od białek. Białka przelewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy ciągle mieszając. Następnie dodajemy żółtka, mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie, dodajemy mak, ponownie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę (36 x 24 cm) wysmarowana tłuszczem i posypaną mąką . Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25-20 minut lub do suchego patyczka. Budyń: Gotujemy budyń z tym że 3 budynie rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Studzimy. Następnie miksujemy margarynę i dodajemy po łyżce budyniu dalej miksując. Wykładamy na ostudzony biszkopt. Na budyniu układamy herbatniki. Polewa:Do rondelka wkładamy czekoladę połamaną w kostkę, dodajemy wodę, mleko i rozpuszczamy. Polewamy herbatniki i posypujemy kokosem.
Ciasto z budyniem malinowym
Wymieszane składniki na biszkopt z makiem
Ciasto z budyniem malinowym
Upieczony biszkopt i na to wykładamy budyń
Ciasto z budyniem malinowym
Na budyniu malinowym układamy herbatniki
Ciasto z budyniem malinowym
Rozpuszczoną polewą polewamy herbatniki i posypujemy kokosem