Sposób przygotowania:
Ciasto z cukinią i grzybami
Drożdże rozkruszyć, rozpuścić w wodzie i wymieszać z połową mąki. Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Następnie dodać pozostałą część mąki, kminek, zioła, sól i wyrobić na sprężyste ciasto.
Formę do pieczenia (średnica 26cm) wysmarować masłem. Ciasto odpowiednio rozwałkować, włożyć do formy, brzeg unieść lekko do góry, a spód ponakłuwać kilka razy widelcem.
Całość przykryć ściereczką i trzymać w cieple tak długo aż ciasto zwiększy dwukrotnie swą objętość (ok. 30minut).
Przez ten czas obrać cebulę, przekroić na pół i posiekać w cienkie talarki. Cukinię i grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki.
Piekarnik rozgrzać do temp 175stC. Tłuszcz rozpuścić na patelni, dusić na nim kilka minut plasterki cebuli, cukinii i grzybów.
Warzywa doprawić wywarem. Dodać nasiona słonecznika i wszystko rozłożyć równomiernie na cieście. Śmietanę zmieszać z łyżkami wody, wymieszać z żółtkami i całość doprawić przyprawami do smaku. Sosem polać warzywa i piec ciasto na średnim poziomie piekarnika przez 20-25 minut.
Następnie dodać pozostałą część mąki, kminek, zioła, sól i wyrobić na sprężyste ciasto.
Formę do pieczenia (średnica 26cm) wysmarować masłem. Ciasto odpowiednio rozwałkować, włożyć do formy, brzeg unieść lekko do góry, a spód ponakłuwać kilka razy widelcem.
Całość przykryć ściereczką i trzymać w cieple tak długo aż ciasto zwiększy dwukrotnie swą objętość (ok. 30minut).
Przez ten czas obrać cebulę, przekroić na pół i posiekać w cienkie talarki. Cukinię i grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki.
Piekarnik rozgrzać do temp 175stC. Tłuszcz rozpuścić na patelni, dusić na nim kilka minut plasterki cebuli, cukinii i grzybów.
Warzywa doprawić wywarem. Dodać nasiona słonecznika i wszystko rozłożyć równomiernie na cieście. Śmietanę zmieszać z łyżkami wody, wymieszać z żółtkami i całość doprawić przyprawami do smaku. Sosem polać warzywa i piec ciasto na średnim poziomie piekarnika przez 20-25 minut.