misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Ciasto z cukinią i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sosem polać warzywa i piec ciasto na średnim poziomie piekarnika przez 20-25 minut...

Ciasto z cukinią i grzybami

Składniki:

Ciasto z cukinią i grzybami

 

  • CIASTO:
  • 42 g świeżych drożdży
  • 130 ml letniej wody
  • 200g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1/2 łyżeczki kminku w proszku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • NADZIENIE:
  • 1 duża cebula
  • 300g cukinii
  • 100g świeżych pieczarek
  • 1 łyżka nie utwardzonego tłuszczu kokosowego
  • 2 łyżeczki wegetariańskiego wywaru warzywnego (może być instant)
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • POLEWA:
  • 75g słodkiej śmietanki
  • 2 świeże żółtka
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z cukinią i grzybami
Drożdże rozkruszyć, rozpuścić w wodzie i wymieszać z połową mąki. Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Następnie dodać pozostałą część mąki, kminek, zioła, sól i wyrobić na sprężyste ciasto.
Formę do pieczenia (średnica 26cm) wysmarować masłem. Ciasto odpowiednio rozwałkować, włożyć do formy, brzeg unieść lekko do góry, a spód ponakłuwać kilka razy widelcem.
Całość przykryć ściereczką i trzymać w cieple tak długo aż ciasto zwiększy dwukrotnie swą objętość (ok. 30minut).
Przez ten czas obrać cebulę, przekroić na pół i posiekać w cienkie talarki. Cukinię i grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki.
Piekarnik rozgrzać do temp 175stC. Tłuszcz rozpuścić na patelni, dusić na nim kilka minut plasterki cebuli, cukinii i grzybów.
Warzywa doprawić wywarem. Dodać nasiona słonecznika i wszystko rozłożyć równomiernie na cieście. Śmietanę zmieszać z łyżkami wody, wymieszać z żółtkami i całość doprawić przyprawami do smaku. Sosem polać warzywa i piec ciasto na średnim poziomie piekarnika przez 20-25 minut.