Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1039]

Ciasto z czekoladową nutką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto bez pieczenia, które zrobimy w 30 minut, na bazie czekolady i śmietany. Zanurzone pokruszone czekoladki Kinderki.

Ciasto z czekoladową nutką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto z czekoladową nutką

Składniki na masę czekoladową:

  • Forma 24 cm x 24 cm

 

  • 330 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 100 g czekolady mlecznej

Składniki na masę śmietanową:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki pozostałe:

Sposób przygotowania:

Ciasto z czekoladową nutką

ETAP 1:

Ciasto z czekoladową Nutką

1. Dno tortownicy wykładamy pokruszonym herbatnikami zmieszanymi z rozpuszczonym masłem.

ETAP 2:

Ciasto z czekoladową Nutką

2. Następnie robimy masę czekoladową, śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder, serek mascarpone , mleko w proszku i rozpuszczoną czekoladę. Masę wykładamy na ciastka.

ETAP 3:

Ciasto z czekoladową Nutką

3. Czekoladki Kinder łamiemy na małe kostki i układamy na masie czekoladowej.

ETAP 4:

Ciasto z czekoladową Nutką

4. Pozostała nam do zrobienia masa śmietanowa, śmietanę ubijamy mikserem dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone.

5. Masę wykładamy na czekoladki i posypujemy pokruszonymi bardzo drobno orzechami.

6. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.

ETAP 5:

Ciasto z czekoladową Nutką

7. Ciasto gotowe.

8. Smacznego