Sposób przygotowania:
Ciasto z czereśniami i budyniem
Ciasto: Mąkę przesiewam z proszkiem do miski, dodaję żółtka, posiekane masło i cukier. Zagniatam na gładkie ciasto. Wstawiam na 30 min. do lodówki. 2/3 ciasta wałkuje, wylepiam nim formę. Ciasto podpiekam ok. 12-15 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku. W międzyczasie przygotowuję masę budyniową. W 1,5 szklanki mleka rozrabiam proszek budyniowy, oba rodzaje mąki i cukier. Wlewam mieszankę do gotującej się reszty mleka. Zdejmuję z ognia, przykrywam folią, aby na budyniu nie pojawił się kożuch. Studzę. Czereśnie osączam z kompotu, dryluję, przekładam do garnka, dodaję cukier i chwilę smaże. W 3/4 szklanki rozrabiam kisiel, dodaję do gotujących się czereśni, mieszam dokładnie. Studzę. Na podpieczony spód, lekko zrumieniony, wykładam masę budyniową, na to wykładam czereśnie w kisielu. Z 1/3 ciasta wycinam paseczki, układam z nich dekoracyjną kratkę na wierzchu. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 40-45 minut.