mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto z czereśniami i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto mojego pomysłu, mam nadzieję, że się podoba:)

Ciasto z czereśniami i budyniem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z czereśniami i budyniem

 

  • Warstwa czereśniowa
  • czereśnie w kompocie 2 słoiki
  • cukier 3 łyżki
  • kisiel wiśniowy duży 1 szt.
  • kompot z czereśni 3/4 szkl.

 

 

  • Ciasto
  • mąka pszenna 3 szkl.
  • żółtka 4 szt.
  • masło 1 kostka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier 1/3 szkl.

Sposób przygotowania:

Ciasto z czereśniami i budyniem
Ciasto: Mąkę przesiewam z proszkiem do miski, dodaję żółtka, posiekane masło i cukier. Zagniatam na gładkie ciasto. Wstawiam na 30 min. do lodówki. 2/3 ciasta wałkuje, wylepiam nim formę. Ciasto podpiekam ok. 12-15 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku. W międzyczasie przygotowuję masę budyniową. W 1,5 szklanki mleka rozrabiam proszek budyniowy, oba rodzaje mąki i cukier. Wlewam mieszankę do gotującej się reszty mleka. Zdejmuję z ognia, przykrywam folią, aby na budyniu nie pojawił się kożuch. Studzę. Czereśnie osączam z kompotu, dryluję, przekładam do garnka, dodaję cukier i chwilę smaże. W 3/4 szklanki rozrabiam kisiel, dodaję do gotujących się czereśni, mieszam dokładnie. Studzę. Na podpieczony spód, lekko zrumieniony, wykładam masę budyniową, na to wykładam czereśnie w kisielu. Z 1/3 ciasta wycinam paseczki, układam z nich dekoracyjną kratkę na wierzchu. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 40-45 minut.
Ciasto z czereśniami i budyniem
Rozwałkowane ciasto wykładam do dużej blachy, nakłuwam widelcem
Ciasto z czereśniami i budyniem
Z ciasta wycinam dość długie paseczki, z których robie kratkę na cieście
Ciasto z czereśniami i budyniem
Ciasto z kratką wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 45 minut

Tagi:

ciasto