IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z czereśniami

Ciasto z czereśniami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne ciasto kruche z czerwonymi czereśniami i kruszonką, idealne na deser w gronie rodzinnym, podwieczorek czy pogaduszki przy kawie

Ciasto z czereśniami i kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z czereśniami i kruszonką

 

  • Na ciasto (składniki powinny byc zimne):
  • 250 g mąka pszenna
  • 50 g cukier
  • 3 żółtka
  • 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 masło
  • 1 łyżka kwasniej smietany
  • Na kruszonkę:
  • 120 g mąka
  • 60 g cukier
  • 60 g masło
  • Do środka:
  • 500 g wydrylowanych czereśni

Sposób przygotowania:

Ciasto z czereśniami i kruszonką
Zagnieć ciasto kruche: na stolnicę wysyp mąkę,dodaj proszek, wymieszaj i zrob dołek, dodaj masło pokrojone w kostkę,wbij żółtka, cukier, śmietanę i zagnieć szybko ciasto do połączenia się składników. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na 1h do schłodzenia się do lodówki; Następnie przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki umieść w naczyniu i lekko zgniatając w palcach doprowadz je do konsystencji grubego proszku, również odstaw do lodówki. Gdy ciasto sie chłodzi wydryluj czereśnie. Po tym czasie wyjmij ciasto kruche i rozwałkuj je od razu na papierze do pieczenia, wykrój krążek ciasta o 2-3 cm szerszy niż forma do pieczenia (moja 24 cm), na jego środek wyłóż czereśnie, posyp obficie kruszonką i zawiń brzegi do środka; Włóż do formy; Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz 1h; Smacznego!
Ciasto z czereśniami i kruszonką
Rozwałkowane ciasto, tuż obok kruszonka i czereśnie
Ciasto z czereśniami i kruszonką
Przygotowywanie ciasta -wyłożone owoce i posypywanie kruszonką
Ciasto z czereśniami i kruszonką
Ciasto tuż przedwłożeniem do piekarnika

Tagi:

ciasto