Sposób przygotowania:
Ciasto z czereśniami i kruszonką
Zagnieć ciasto kruche: na stolnicę wysyp mąkę,dodaj proszek, wymieszaj i zrob dołek, dodaj masło pokrojone w kostkę,wbij żółtka, cukier, śmietanę i zagnieć szybko ciasto do połączenia się składników. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na 1h do schłodzenia się do lodówki; Następnie przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki umieść w naczyniu i lekko zgniatając w palcach doprowadz je do konsystencji grubego proszku, również odstaw do lodówki. Gdy ciasto sie chłodzi wydryluj czereśnie. Po tym czasie wyjmij ciasto kruche i rozwałkuj je od razu na papierze do pieczenia, wykrój krążek ciasta o 2-3 cm szerszy niż forma do pieczenia (moja 24 cm), na jego środek wyłóż czereśnie, posyp obficie kruszonką i zawiń brzegi do środka; Włóż do formy; Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz 1h; Smacznego!