Sposób przygotowania:
Ciasto z czerwonymi porzeczkami
Mąkę, cukier, sól, jajko i margarynę wyłożyć na stolnicę, przesiekać nożem i szybko wyrobić ciasto.
Wstawić do lodówki na 1/2 godziny.
Po tym 2/3 ciasta wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę.
Z reszty ciasta zrobić boki wysokiści około 3 cm.
Wstawić do piekarnika i podpiec w temp. 250 stop.C. 10 minut.
W tym czasie ubić sztywną pianę z białek, stopniowo stale ubijając dodawać cukier i ubijać, aż piana stanie się lśniąca.
Wówczas wsadzić do piany porzeczki, lekko wymieszać i ułożyć na podpieczonym kruchym spodzie.
Wstawić do piekarnika 150 stop.C. na 40 minut, aż piana się lekko zrumieni.
Wstawić do lodówki na 1/2 godziny.
Po tym 2/3 ciasta wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę.
Z reszty ciasta zrobić boki wysokiści około 3 cm.
Wstawić do piekarnika i podpiec w temp. 250 stop.C. 10 minut.
W tym czasie ubić sztywną pianę z białek, stopniowo stale ubijając dodawać cukier i ubijać, aż piana stanie się lśniąca.
Wówczas wsadzić do piany porzeczki, lekko wymieszać i ułożyć na podpieczonym kruchym spodzie.
Wstawić do piekarnika 150 stop.C. na 40 minut, aż piana się lekko zrumieni.