madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ciasto z dodatkiem rurek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dość pracochłonne ciasto ale o pysznym smaku

Ciasto z dodatkiem rurek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z dodatkiem rurek

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek cukru
  • Masa
  • 1 kostka masła
  • 3 budynie czekoladowe
  • 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 60 dag nadziewanych rurek
  • 2 czerwone galaretki

Sposób przygotowania:

Ciasto z dodatkiem rurek
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dosypując po trochu cukier.Dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę wymieszaną proszkiem oraz kakao i kawą. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni przez około 10 minut. Masa Odlewamy szklankę mleka i mieszamy z budyniami czekoladowymi, pozostałe mleko gotujemy z cukrem i wlewamy budynie. Po ugotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia.Mikserem ucieramy masło na puszysty krem, następnie cały czas ucierając dodajemy po trochu ostudzony budyń. Tak przygotowana masę układamy na biszkopcie. Na masie układamy nadziewane rurki które przykrywamy tężejącą galaretką przygotowana wg przepisu na opakowaniu
Ciasto z dodatkiem rurek
Biszkopt pieczemy przez około 10 minut w 160 stopniach
Ciasto z dodatkiem rurek
Budynie gotujemy na wrzącym mleku razem z cukrem
Ciasto z dodatkiem rurek
Masło ucieramy z budyniami na puszysty krem
Ciasto z dodatkiem rurek
Na kremie polożonym na biszkopcie układamy nadziewane rurki

Tagi:

biszkopt kawa