gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Ciasto z dwóch ciast

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

super ciacho, polecam zrobić

Ciasto z dwóch ciast Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z dwóch ciast

 

  • CIASTO:
  • 6 białek
  • 6 żółtek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 kieliszka oleju
  • 1,5 kieliszki wody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • MASA
  • 1 margaryna
  • ok. 900 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Ciasto z dwóch ciast
CIASTO: Żółtka z cukrem ubić mikserem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie olej i wodę. Na koniec dodać ubita pianę z białek i aromat waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 2 łyżki mąki do drugiej części łyżkę kakao. Obie części zmiksować. Przełożyć do wysmarowanych masłem brytfann (proponuję keksówki). Upiec ok. 40 minut w 180 st. Po tym czasie wyłożyć z pieca i ostudzić. MASA: Ok. 150 ml odlać, resztę zagotować. W odlanej części wymieszać wszystkie składniki prócz margaryny i galaretki. Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż powstanie gęsty budyń. odłożyć do ostudzenia. Margarynę utrzeć, dodawać po trochu zimnego budyniu. Na koniec dodać galaretkę w proszku (!). Utrzeć dobrze wszystko. Odłożyć na 20 minut do lodówki. Następnie wyjąć i posmarować jedną część placka masą, przełożyć drugą, udekorować na wierzchu masą. Polecam i życzę smacznego.
Ciasto z dwóch ciast
To zdjecie prezentuje pokrojone ciacho. Pyszne