Sposób przygotowania:
Ciasto z dżemem i kremem
Posiekać 2 szklanki mąki pszennej, kostkę masła i 3/4 szklanki cukru pudru. Zagnieść ciasto. Włożyć na 60 minut do lodówki. Po czym rozwałkować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ją ciastem. Piec w temp. 200 st. C przez 15 minut. Następnie upiec biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami. Nie przerywając ubijania, wsypywać kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez 25 minut. Kolejno sporządzić krem: utrzeć cukier puder z masłem. Nie przerywając ucierania, wlewać po jednym żółtku. Kawę stopić z rumem. Wlać. Dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce. Ukształtować ciasto: najpierw kruchy placek posmarować dżemem, ułożyć na nim biszkopt, na którym rozsmarować krem. Pozostawić do zastygnięcia. Podawać schłodzone.