gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Ciasto z dziurami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo dobry placek. Pyszny, szybki, smakował wszystkim. Galaretkę można przygotować jedną lub dwie. Zależy jak kto woli.

Ciasto z dziurami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z dziurami

 

  • BISZKOPT JASNY:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BISZKOPT CIEMNY:
  • 3 jajek
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • MASA:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 kostka margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • DODATKOWO:
  • 1/2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 1/2 opakowania galaretki truskawkowej
  • POLEWA:

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z dziurami
BISZKOPT JASNY: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Pod koniec na wolnych obrotach dodawać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sito do miski. Wyłożyć na wysmarowaną blachę i piec ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. Przygotować galaretki jak podano na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. BISZKOPT CIEMNY: przygotować tak samo jak biszkopt jasny, dodając do mąki i proszku kakao i NIE przekrawać wzdłuż na pół po upieczeniu. Zrobić szklanką 6 dziur na cieście. MASA: 1,5 szklanki mleka zagotować, w reszcie wymieszać z cukrem wanilinowym, mąką i budyniami oraz żółtkiem. Wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Odstawić po zagotowaniu do zimna, a potem ostudzony budyń wymieszać z utartą margaryną i cukrem. Na biszkopt jasny (połowę) wyłożyć połowę masy. Przykryć ciemnym biszkoptem z dziurami. Do dziur wlać pomału tężejące galaretki. Odstawić aż galaretki stężeją. Przykryć pozostałością masy. Nałożyć drugą część jasnego biszkopta. POLEWA: wszystkie składniki włożyć do garnuszka i zagotować. Polać po placku. Smacznego.
Ciasto z dziurami
Najpierw przygotować jasny biszkopt i przekroić
Ciasto z dziurami
Później przygotować ciemny biszkopt i zrobić w nim dziurki
Ciasto z dziurami
Przygotować masę jak podano w przepisie.
Ciasto z dziurami
Postępować wg kroków podanych w sposobie przygotowania. Przykryć biszkoptem i zalać polewą.