Sposób przygotowania:
Ciasto z selerem naciowym i boczkiem.
Ciasto sprobowalam pierwszy raz u tesciowej - bardzo mi posmakowalo wiec zaraz postaralam sie o przepis.
Selera rozdzielic , odciac gory z listkami , umyc i kazdy kawalek przekroic na pol. Zagotowac osolona wode i na wolnym ogniu gotowac kawalki selera ok 20 min.Odcedzic i pozostawic na sitku zeby obciekly z resztek wody.
Pokroic cebule w kostke i boczek troche grubiej niz np do jajecznicy. Zetrzec ser na male wiorki. Tortownice wysmarowac maslem i wylozyc ciastem tak zeby bylo rowniez na sciankach ok 4 cm. Ciasto w ruloniku ma wymiary 24/42cm wiec w niektorych miejscach nie starczy na boki ale mozna odciac tam gdzie jest za duzo i przykleic gdzie brakuje :) Wazne zeby nie bylo dziur.
Nagrzac piekarnik do 200°. Na masle zeszklic cebulke ale nie przypiekac a nastepnie dodac do niej boczek , krotko podsmazyc i zestawic. W miseczce wymieszac smietane z jajkami i lyzka maki ziemniaczanej - do polaczenia sie skladnikow.
Do patelni z cebula i boczkiem wrzucic starty ser i wymieszac . Ser zacznie sie rozpuszczac.Sola , pieprzem i ok pol lyzeczki startej galki doprawic cala mase serowa / powinno byc pikantnie/.Na ciasto ulozyc kawalki selera , przykryc masa serowo - cebulowa a wierzch polac masa jajeczna./ Zrobilam sporo zdjec wiec umieszcze je w komentarzach na Forum./ Calosc wstawic na srodkowa szyne do piekarnika i piec godzine / powinno zbrazowiec/. Podawac na cieplo.
Selera rozdzielic , odciac gory z listkami , umyc i kazdy kawalek przekroic na pol. Zagotowac osolona wode i na wolnym ogniu gotowac kawalki selera ok 20 min.Odcedzic i pozostawic na sitku zeby obciekly z resztek wody.
Pokroic cebule w kostke i boczek troche grubiej niz np do jajecznicy. Zetrzec ser na male wiorki. Tortownice wysmarowac maslem i wylozyc ciastem tak zeby bylo rowniez na sciankach ok 4 cm. Ciasto w ruloniku ma wymiary 24/42cm wiec w niektorych miejscach nie starczy na boki ale mozna odciac tam gdzie jest za duzo i przykleic gdzie brakuje :) Wazne zeby nie bylo dziur.
Nagrzac piekarnik do 200°. Na masle zeszklic cebulke ale nie przypiekac a nastepnie dodac do niej boczek , krotko podsmazyc i zestawic. W miseczce wymieszac smietane z jajkami i lyzka maki ziemniaczanej - do polaczenia sie skladnikow.
Do patelni z cebula i boczkiem wrzucic starty ser i wymieszac . Ser zacznie sie rozpuszczac.Sola , pieprzem i ok pol lyzeczki startej galki doprawic cala mase serowa / powinno byc pikantnie/.Na ciasto ulozyc kawalki selera , przykryc masa serowo - cebulowa a wierzch polac masa jajeczna./ Zrobilam sporo zdjec wiec umieszcze je w komentarzach na Forum./ Calosc wstawic na srodkowa szyne do piekarnika i piec godzine / powinno zbrazowiec/. Podawac na cieplo.
Sarenka
wedith1
msewka
luna
Jojo
Po kolacji nie zostal nawet kawalek - bylo pyszne ; ale przyjezdzaj luna - zrobie nowe :)
eli_555
Doro