DomowyKucharz.com

DomowyKucharz.com

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Ciasto Beatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, owocowe ciasto z kremem.

Ciasto Beatka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto Beatka

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Beatka
1. biszkopt jasny z 4 jajek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy 3/4 szklanki cukru i po jednym żółtku, na końcu 3/4 szklanki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia(temp. 170 st. C, 20 minut) 2. biszkopt ciemny z 4 jajek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy 1 szklankę cukru kryształu i po jednym żółtku, na końcu 3/4 szklanki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2-3 łyżki kakao(temp. 170 stC, 20 minut) 3. krem: w 1/4 litra zimnego mleka roztrzepujemy 2 żółtka, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej 4. w 3/4 litra mleka rozpuszczamy 1 szklankę cukru kryształu i gotujemy, potem dodajemy mleko z żółtkami i mąką i gotujemy budyń 5. masło ucieramy na gładką masę i dodajemy ostudzony budyń, masę dzielimy na 3 części 6. w ciemnym biszkopcie literatką lub kieliszkiem wycinamy równo kółka 7. 3 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 1 litrze wody, 3 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1 litrze wody 8. przełożenie placka: biszkopt jasny- 1 część masy-kółka z ciemnego biszkoptu- pomiędzy kółkami winogrona i stężała galaretka czerwona- 2 część masy- ciemny biszkopt z dziurami- w dziury układamy winogrona i zalewamy stężałą galaretką czerwoną- 3 część masy- kawałki brzoskwiń- galaretka pomarańczowa
Ciasto Beatka
Ciasta z galaretką zawsze przygotowuję od końca.
Ciasto Beatka
Do dziur w biszkopcie wkładamy jasne winogrona i zalewamy galaretką.