Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Ciasto kakaowe z galaretką.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto kakaowe z galaretką, biszkoptami i kremem budyniowym.

Ciasto kakaowe z galaretką.

Składniki:

Ciasto kakaowe z galaretką.

 

  • Na ciasto:

 

 

  • ½ szklanki cukru pudru

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

  • galaretka

 

  • biszkopty, 10 sztuk

 

  • gotowa polewa do ciast, np. czekoladowa

 

  • Na krem:

 

  • 15 dag cukru pudru

 

 

 

  • cukier waniliowy

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z galaretką.
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta razem z kakao i mieszamy. Biszkopty kroimy w paseczki i wrzucamy do ciasta. Mieszamy. Pieczemy ok 30-40 min w 160-180 stopniach. Po upieczeniu kroimy ciasto na dwie części.


Przygotowujemy krem.Z mleka, cukru waniliowego i obu rodzaji mąki gotujemy budyń. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę. Stopniowo dodajemy ostudzony budyń, ciągle ucierając. Dzielimy krem na 3 części.

Galaretkę przyrządzamy wcześniej według przepisu na opakowaniu i wstawiamy do lodówki. Po stężeniu kroimy ją w kostkę.

Przekladamy ciasto: kładziemy jedną jego część, 1/3 kremu budyniowego, posypujemy galaretką, znów kładziemy 1/3 kremu. Przykrywamy drugą częścią ciasta, smarujemy pozostałą częścią kremu. Polewamy gotową polewą lub posypujemy kakao.