Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto z jabłkami - Apple Pie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Klasyczne ciasto z dużą ilością jabłek, przykryte warstwą ciasta. Apple pie z ozdobnymi listkami z ciasta.

Ciasto z jabłkami - Apple Pie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z jabłkami - Apple Pie

 

  • ciasto:
  • 400g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 175g masła
  • 150g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • bułka tarta 2 łyżeczki
  • nadzienie:
  • ok. 1,4 kg kwaskowych jabłek (po obraniu i pokrojeniu)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki budyniu wanilinowego

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami - Apple Pie
Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub użyć do tego malaksera, aby szybko połączyć składniki. Gładkie ciasto zafoliować lub włożyć do pudełka i schłodzić ok. godzinę. Jabłka obrać i pokroić w grube kostki, przełożyć do miski i wymieszać z cukrem, cynamonem i budyniem. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3) większą część rozwałkować i wylepić okrągłą formę o śr. 24-26cm. Na wierzchu ciasta rozsypać bułkę tartą, wyłożyć jabłka i wyrównać. Mniejszy kawałek ciasta rozwałkować i przykryć powierzchnię jabłek, na środku zrobić otwór, aby para miała gdzie uchodzić. Z resztek ciasta zrobiłam dwa listki dekoracyjne, całość piekłam w prodiżu przez ok. 40 minut.
Ciasto z jabłkami - Apple Pie
Ciasto zagnieść lub wyrobić w malakserze i schłodzić.
Ciasto z jabłkami - Apple Pie
Jabłka obrać i pokroić na dość duże kawałki, dodać cukier i cynamon.
Ciasto z jabłkami - Apple Pie
Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy i ułożyć jabłka.
Ciasto z jabłkami - Apple Pie
Mniejszy kawałek ciasta rozwałkować i przykryć jabłka.