Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto z jabłkami i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Z jabłek możemy upiec nie tylko szarlotkę, ale także inne ciekawe ciasta ....

Ciasto z jabłkami i budyniem

Składniki:

Ciasto z jabłkami i budyniem

 

  • 3 szkl mąka,
  • 20 dag masło,
  • 3/4 szkl cukier puder,
  • 4 łyżki śmietana,
  • 2 szt żółtka,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 kg jabłka,
  • 2 szt budyń śmietankowy,
  • 3 szkl mleko,
  • 1 szt galaretka owocowa,
  • 3 łyżki wiórka kokosowe,
  • 3 łyżki bułka tarta,
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami i budyniem
Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem. Następnie wsypać cukier puder, cukier waniliowy, dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny. Przygotować brytfannę, rozwałkować ciasto,włożyć do brytfanny, posypać bułką tartą. Jabłka obrać, drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z cynamonem, wyłożyć na ciasto. Z mleka ugotować budyń, gorącym zalać jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temp 180 stopni. Po ostudzeniu zalać galaretką i posypać wiórkami kokosowymi.