Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami i cynamonem.
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia,dodać margarynę,smalec,żółtka,cukier i cukier waniliowy.Wszystkie składniki posiekać nożem.Zagnieść gładkie ciasto.Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. W międzyczasie przygotować nadzienie: Umyte jabłka obrać i pokroić w ćwiartki.Wrzucić do garnka z grubszym dnem,dodać cukier i cynamon oraz kilka łyżek zimnej wody.Wymieszać i gotować chwilkę pod przykryciem,następnie odkryć pokrywkę i często mieszając dusić,aż jabłka będą na pół miękkie,w razie potrzeby podlewać odrobiną wody.Spróbować łyżeczką czy jabłka nie są za słodkie,ani za kwaśne.Odstawić. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki,przekroić na dwie części:jedną mniejszą,drugą większą.Większą część rozwałkować i wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Wstawić blachę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.i podpiec 10 minut.W tym czasie rozwałkować mniejszą cześć ciasta i pokroić w paski na wielkość blachy do pieczenia.Wyjąć podpieczony spód i na gorący nałożyć nadzienie z jabłek.Na tak przygotowanym jabłkowym nadzieniu układać paski rozwałkowanego ciasta robiąc kratkę.Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w 200 stopni C na złoty kolor.Przestudzić.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Smacznego!