iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto jest wilgotne i bardzo pachnące cynamonem.

Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką

 

  • Ciasto;
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Warstwa jabłkowa:
  • 70 dag jabłek po obraniu
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • Kruszonka;
  • 9 dag margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką
Margarynę posiekać z cukrem, dodać jajka oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść z tego kruche ciasto i schłodzić najmniej 1 godz. Schłodzonym ciastem wyłożyć do prostokątnej blaszki (33cm na 22 cm) na nim wyłożyć warstwę z jabłek. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, następnie wymieszać z budyniem, cukrem i cynamonem. Kruszonka: Zimną margarynę zagnieść z sypki składnikami do uzyskania sypkiej kruszonki( z wyglądu przypomina taką posypkę nie tradycyjną kruszonkę ) Na wyłożone jabłka wysypać całą cynamonową kruszonkę. Ciasto piec około 50 min w temp. 180 st. Ciasto samo w sobie jest pyszne, ale można podać je polane tak jak ja kwaśną śmietaną
Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką
ciastem wyłożyć dno prostokątnej formy
Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką
na ciasto wyłożyć całą warstwę z jabłek
Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką
po wierzchu ciasta posypać kruszonką