Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ciasto z jabłkami i swojskim budyniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jak jest sezon na nasze jabłka, to jak nie zrobić ciasta z ich dodatkiem. Ciasto jest bardzo okazałe i smaczne.

Ciasto z jabłkami i swojskim budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z jabłkami i swojskim budyniem

Na ciasto

  • Na blachę 25 x 35 cm potrzebujesz
  • 350 g mąki krupczatki
  • 300 g luksusowej lub 650 g , zamiast krupczatki
  • 150 - 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 30 g smalcu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka ( białek nie wyrzucaj)
  • 1 jajko całe
  • około 1,5 kg jabłek

Na budyń

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami i swojskim budyniem
Masło powinno być zimne! Wrzuć wszystko do miski i wymieszaj dokładnie hakiem do ciast kruchych, jeżeli nie masz robota to wymieszaj wszystkie składniki sypkie, wysyp na stolnicę, dodaj resztę składników i nożem tak długo po nich ciachaj aż się połączą.

Teraz szybko zagnieć je i podziel na trzy części, dwie większe i jedną mniejszą,zawiń w folię spożywczą. Te większe włóż do lodówki, a te mniejsze do lodówki. Jabłka obierz, ja zrobiłam to niezbyt dokładnie, podziel na ćwiartki lub mniejsze części, to zależy od Twoich jabłek, powycinaj nasiona. Włącz piekarnik na 180 stopni termo obieg.

BUDYŃ Odlej szklankę mleka do miski, wsyp do niej mąki i dodaj żółtka, wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj z miodem lub cukrem. Do gorącego mleka wlej zimne z dodatkami i szybko mieszaj! Chwilę pomieszaj i wyłącz palnik.Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozwałkuj jedną z większych części i wyłóż nią spód blachy, poukładaj ciasno jabłka, wylej na nie gorący budyń.

Rozwałkuj drugą część ciasta, połóż na budyń, ubij białka pozostałe z ciasta i budyniu.Gdy białka sztywnieją dodaj 4 łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę poubijaj, rozsmaruj na wierzchu ciasta. Najmniejszy kawałek ciasta z zamrażarki zetrzyj na tarce o dużych okach i rozsyp po wierzchu równomiernie.

Piecz 45 minut w 180° termo i 15 minut od spodu. W razie potrzeby nakryj ciasto pod koniec folią aluminiową aby się zbytnio nie zjarało. 
Ciasto z jabłkami i swojskim budyniem
Ze wszystkich składników na ciasto uformuj rulon i podziel na części
Ciasto z jabłkami i swojskim budyniem
Ugotuj budyń z mleka, mąk, miodu oraz żółtek
Ciasto z jabłkami i swojskim budyniem
Rozwałkuj pierwszą część ciasta, ułóż na blasze, na niej ćwiartki jabłek, zalej wszystko gorącym budyniem
Ciasto z jabłkami i swojskim budyniem
Na budyniu połóż drugą część ciasta, na nią ubite białka z cukrem

Tagi:

dynia