Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami, morelami i karmelową skorupką
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i każde pokroić na kilkanaście części. Morele pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez ). Całe jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym, dodać olej i jogurt. Dodać przesianą z proszkiem mąkę i wymieszać łopatką, żeby tylko składniki się połączyły. Masa nie musi być gładka. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię, posypać pokrojonymi morelami, rozłożyć równomiernie kawałki jabłek. Wierzch posypać cynamonem i dość obficie cukrem brązowym karmelowym. Podpowiem, że jest to cukier buraczany firmy Diamant, koloryzowany i aromatyzowany karmelem, który kiedyś kupiłam pomyłkowo jako trzcinowy. Ot, co znaczy ślepa baba bez okularów :D Piec około 40 minut.