Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto z jabłkami pod bezową kołderką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dodatek smalcu sprawia, że ciasto staje się bardziej kruche.

Ciasto z jabłkami pod bezową kołderką

Składniki:

Ciasto z jabłkami pod bezową kołderką

 

  • 3 szkl mąki
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki smalcu
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 szkl cukru kryształu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kisiel
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1,5 kg jabłek

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami pod bezową kołderką
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać smalec, żółtka, otartą skórkę z cytryny, cukier puder i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, jedną część rozwałkować i włożyć do formy, drugą część włożyć do zamrażarki, do trzeciej dodać kakao, zagnieść. Na ciasto w brytfannie ułożyć obrane i pokrojone na kawałki jabłka, posypać cynamonem. Ciemne ciasto rozwałkować i pokroić w kostkę, posypać po jabłkach. Z białek i cukru ubić bardzo sztywną pianę, delikatnie wymieszać z kisielem, wyłożyć na ciasto. Zamrożony kawałek ciasta zetrzeć na tarce o dużych otworach, posypać wierzch ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 40 minut.