Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami pod bezową kołderką
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać smalec, żółtka, otartą skórkę z cytryny, cukier puder i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, jedną część rozwałkować i włożyć do formy, drugą część włożyć do zamrażarki, do trzeciej dodać kakao, zagnieść. Na ciasto w brytfannie ułożyć obrane i pokrojone na kawałki jabłka, posypać cynamonem. Ciemne ciasto rozwałkować i pokroić w kostkę, posypać po jabłkach. Z białek i cukru ubić bardzo sztywną pianę, delikatnie wymieszać z kisielem, wyłożyć na ciasto. Zamrożony kawałek ciasta zetrzeć na tarce o dużych otworach, posypać wierzch ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 40 minut.