Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami wg mitofri
Na początku obrać jabłka ze skórki.Obrane zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z białym cukrem i żółtkami. Ciągle ucierając, powoli dosypywać mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać,a następnie delikatnie połączyć z pianą z białek.
Budynie ugotować w 1 l mleka, dodając resztę cukru.
Formę wysmarować margarynę i wysypać bułką tartą.
3/4 ilości ciasta włożyć do formy. Na cieście rozłożyć warstwę jabłek.Jabłka zakryć gorącym budyniem.Na koniec wlać resztę ciasta.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciasto 50-55 minut.Po wyjęciu wyjąć i odstawić do wystygnięcia.Smacznego.
Budynie ugotować w 1 l mleka, dodając resztę cukru.
Formę wysmarować margarynę i wysypać bułką tartą.
3/4 ilości ciasta włożyć do formy. Na cieście rozłożyć warstwę jabłek.Jabłka zakryć gorącym budyniem.Na koniec wlać resztę ciasta.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciasto 50-55 minut.Po wyjęciu wyjąć i odstawić do wystygnięcia.Smacznego.