Sposób przygotowania:
Ciasto z jagodami i kokosową bezą
CIASTO: miękkie masło miksuję na biały, puszysty krem, dodaję cukier puder i dalej miksuję. Następnie dodaję po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i porcjami dodaję do maślano-żółtkowego kremu cały czas miksując. Gdy składniki się połączą dodaję śmietanę i jeszcze przez moment miksuję. Ciasto zagniatam w kulę i zawinięte w folię spożywczą wkładam do lodówki na 1-2 godziny do schłodzenia. Po tym czasie połową ciasta wylepiam dno formy o wymiarach 21x32 cm i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem. Delikatnie opłukane i dokładnie osuszone jagody mieszam z mąką ziemniaczaną i układam równą warstwą na cieście. Na owocach rozkładam drugą część ciasta. KOKOSOWA BEZA: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję cukier i dalej ubijam. Następnie dodaj sok z cytryny i nadal ubijam, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wiórki kokosowe i przesianą przez gęste sitko mąkę ziemniaczaną mieszam na najwolniejszych obrotach miksera z ubitą pianą z białek. Całość wykładam równą warstwą na wierzchu ciasta.Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180*C, wkładam formę z ciastem i piekę je 40 minut. Jeśli ciasto zbyt mocno rumieni się od góry, to przykrywam je arkuszem folii aluminiowej. *jeśli jagody są bardzo kwaśne, to do kokosowej bezy dodaję więcej cukru.