anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Ciasto z jagodami i kokosową bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo udane połączenie jagód i kokosowej bezy, a wszystko na smacznym półkruchym cieście.

Ciasto z jagodami i kokosową bezą

Składniki:

Ciasto z jagodami i kokosową bezą

 

  • CIASTO:
  • mąka tortowa - 3,5 szk.
  • cukier puder - ¾ szk.
  • masło - 250 g
  • żółtka - 5 szt.
  • kwaśna śmietana - 2 płaskie łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • PONADTO:
  • jagody - 3 szk.
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • KOKOSOWA BEZA:
  • wiórki kokosowe - 100 g
  • białka - 5 szt.
  • cukier puder - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z jagodami i kokosową bezą
CIASTO: miękkie masło miksuję na biały, puszysty krem, dodaję cukier puder i dalej miksuję. Następnie dodaję po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i porcjami dodaję do maślano-żółtkowego kremu cały czas miksując. Gdy składniki się połączą dodaję śmietanę i jeszcze przez moment miksuję. Ciasto zagniatam w kulę i zawinięte w folię spożywczą wkładam do lodówki na 1-2 godziny do schłodzenia. Po tym czasie połową ciasta wylepiam dno formy o wymiarach 21x32 cm i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem. Delikatnie opłukane i dokładnie osuszone jagody mieszam z mąką ziemniaczaną i układam równą warstwą na cieście. Na owocach rozkładam drugą część ciasta. KOKOSOWA BEZA: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję cukier i dalej ubijam. Następnie dodaj sok z cytryny i nadal ubijam, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wiórki kokosowe i przesianą przez gęste sitko mąkę ziemniaczaną mieszam na najwolniejszych obrotach miksera z ubitą pianą z białek. Całość wykładam równą warstwą na wierzchu ciasta.Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180*C, wkładam formę z ciastem i piekę je 40 minut. Jeśli ciasto zbyt mocno rumieni się od góry, to przykrywam je arkuszem folii aluminiowej. *jeśli jagody są bardzo kwaśne, to do kokosowej bezy dodaję więcej cukru.