Sposób przygotowania:
Ciasto kajmakowe ze śliwkami i jabłkami
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (ja posmarowałam tylko boki, dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Masło z masą kajmakową podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić. Owoce umyć, osuszyć. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na ósemki. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem. Białka ubić na sztywną pianę, pojedynczo dodać żółtka, a następnie delikatnie mieszając, przesiane mąkę i sok z cytryny. Na koniec wymieszać z wystudzonym kajmakiem. Masę przelać do tortownicy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć owoce (śliwki przecięciem do góry). Wierzch posypać słupkami migdałowymi. Piec 35-40 minut, do suchego patyczka.