edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ciasto kajmakowe ze śliwkami i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Z potrzeby wykorzystania reszty masy kajmakowej wymyśliłam sobie takie ciasto z jesiennymi owocami i migdałową posypką.

Ciasto kajmakowe ze śliwkami i jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kajmakowe ze śliwkami i jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kajmakowe ze śliwkami i jabłkami
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (ja posmarowałam tylko boki, dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Masło z masą kajmakową podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić. Owoce umyć, osuszyć. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na ósemki. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem. Białka ubić na sztywną pianę, pojedynczo dodać żółtka, a następnie delikatnie mieszając, przesiane mąkę i sok z cytryny. Na koniec wymieszać z wystudzonym kajmakiem. Masę przelać do tortownicy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć owoce (śliwki przecięciem do góry). Wierzch posypać słupkami migdałowymi. Piec 35-40 minut, do suchego patyczka.
Ciasto kajmakowe ze śliwkami i jabłkami
Masło z masą kajmakową podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić.
Ciasto kajmakowe ze śliwkami i jabłkami
Na koniec wymieszać z wystudzonym kajmakiem.
Ciasto kajmakowe ze śliwkami i jabłkami
Masę przelać do tortownicy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć owoce, wierzch posypać słupkami migdałowymi.
Ciasto kajmakowe ze śliwkami i jabłkami
Piec około 35-40 minut, do suchego patyczka.