aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto z kefirem i masą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wspaniałe ciasto proste warstwy z kremem czekoladowym.

Ciasto z kefirem i masą czekoladową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z kefirem i masą czekoladową

 

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 4 szkl mąki
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 szkl kefiru
  • 3 szkl cukru
  • Sok z 1 cytryny
  • Szczypta soli
  • Masa:
  • 1,5 margaryny
  • 0,75 szkl cukru pudru
  • 1,5 czekolady gorzkiej
  • 6 łyżek mleka
  • 3 łyżki alkoholu

Sposób przygotowania:

Ciasto z kefirem i masą czekoladową
Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem i solą. W kefirze rozpuszczamy sodę. Do ubitych jaj dodajemy mąkę, kakao, kefir i sok z cytryny. Mieszamy i pieczemy dwa placki w formie 25/36, w 180 stopniach ok. 50 minut. Po upieczeniu każdy przekrawamy na pół. Można naponczować alkoholem. Masa: Mleko podgrzewamy, dodajemy czekoladę. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy zimne mleko z czekoladą i alkohol, miksujemy. Masą przekładamy ciasto i polewamy polewą.
Ciasto z kefirem i masą czekoladową
W kefirze rozpuszczamy sodę i dodajemy do ciasta.
Ciasto z kefirem i masą czekoladową
Do ciasta dodajemy kakao i mąkę pszenną.
Ciasto z kefirem i masą czekoladową
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
Ciasto z kefirem i masą czekoladową
Przygotowana masa czekoladowa powstała z połączenia margaryny i roztopionych czekolad.