Ciasto z kremem ananasowym i bezą kokosową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto: białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z p

Ciasto z kremem ananasowym i bezą kokosową

Składniki:

Ciasto z kremem ananasowym i bezą kokosową

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Beza kokosowa:
  • 6 białek,
  • 20 dag wiórków kokosowych,
  • 1 szklanka cukru pudru.
  • Krem ananasowy:
  • 2 puszki ananasów,
  • 20 dag masła,
  • 3 żółtka,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 1 szklanka cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem ananasowym i bezą kokosową
Ciasto: białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek z cukrem, dokładnie połączyć.

Beza kokosowa: białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać.

Krem: na soku z ananasów ugotować budyń (nie dolewać mleka ani wody).

Żółtka, miękkie masło i cukier puder utrzeć na krem. Do kremu dodawać po łyżce zimny budyń. Całość dokładnie ubić.

Ananasy pokroić w kostkę, dodać do kremu, wymieszać.

Dwie jednakowej wielkości blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej wlać ciasto i upiec, a do drugiej ciasto kokosowe i także upiec.

Na upieczonym i ostudzonym cieście ułożyć placek kokosowy, a na placku ułożyć krem ananasowy.

Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.