Sposób przygotowania:
Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczeniaKrem:
Z całości mleka odlać niewielką ilość i rozmieszać w nim proszek budyniowy oraz żółtka.
Resztę mleka należy zagotować i połączyć z mieszanką budyniowo-żółtkową.
Wszystko razem mieszać, aż budyń zagotuje się i zgęstnieje.
Garnuszek odstawić z ognia, przykryć za pomocą folii spożywczej i odstawić, aż budyń będzie całkowicie zimny.
Ciasto:
Dno blaszki uprzednio wysłanej papierem wyłożyć warstwą ciastek i kolejno umieścić na nich, połowę masy budyniowo-chałwowej, herbatniki, resztę masy i na końcu ponownie ciastka.
Ciasto schłodzić w lodówce do momentu przygotowania polewy.
Polewa:
Do rondelka należy przełożyć posiekaną czekoladę oraz dodać masło/mleko/śmietankę.
Całość roztopić i wymieszać na jednolitą konsystencję.
Odrobinę przestudzoną polewę rozsmarować na cieście, które można również posypać sezamem.
Chłodzenie:
Gotowe ciasto należy wstawić i przechowywać w lodówce.
Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu, dy ciastka delikatnie zmiękną.