Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 330
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się w przypadku miłośników chałwy, ale i nie tylko.

Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia

Składniki:

Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia

Forma o wymiarach około 22 x 26 cm, krem:

  • 750 ml mleka (3 szklanki o pojemności 250 ml)
  • 2 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200 g masła
  • 300 g chałwy (u mnie przeważnie waniliowa)

Polewa:

  • 150 g czekolady (u mnie gorzka)
  • 3 łyżki masła/mleka/słodkiej śmietanki

Dodatkowo:

  • około 350g herbatników kakaowych

Opcjonalnie:

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia

Krem:

Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia
Masła najlepiej nie zastępować margaryną, bo wpłynie ona na smak ciasta.

Z całości mleka odlać niewielką ilość i rozmieszać w nim proszek budyniowy oraz żółtka.

Resztę mleka należy zagotować i połączyć z mieszanką budyniowo-żółtkową.

Wszystko razem mieszać, aż budyń zagotuje się i zgęstnieje.

Garnuszek odstawić z ognia, przykryć za pomocą folii spożywczej i odstawić, aż budyń będzie całkowicie zimny.

Ciasto:

Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia
Herbatniki należy układać ściśle, bez szczelin.

Dno blaszki uprzednio wysłanej papierem wyłożyć warstwą ciastek i kolejno umieścić na nich, połowę masy budyniowo-chałwowej, herbatniki, resztę masy i na końcu ponownie ciastka.

Ciasto schłodzić w lodówce do momentu przygotowania polewy.

Polewa:

Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia
Na polewę można użyć dowolnej czekolady.

Do rondelka należy przełożyć posiekaną czekoladę oraz dodać masło/mleko/śmietankę.
Całość roztopić i wymieszać na jednolitą konsystencję.
Odrobinę przestudzoną polewę rozsmarować na cieście, które można również posypać sezamem.

Chłodzenie:

Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdy ciastka zrobią się lekko miękkie.

Gotowe ciasto należy wstawić i przechowywać w lodówce.
Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu, dy ciastka delikatnie zmiękną.