Sposób przygotowania:
Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczeniaKrem:
![Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-z-kremem-budyniowo-chalwowym-bez-pieczenia-527740.jpg)
Z całości mleka odlać niewielką ilość i rozmieszać w nim proszek budyniowy oraz żółtka.
Resztę mleka należy zagotować i połączyć z mieszanką budyniowo-żółtkową.
Wszystko razem mieszać, aż budyń zagotuje się i zgęstnieje.
Garnuszek odstawić z ognia, przykryć za pomocą folii spożywczej i odstawić, aż budyń będzie całkowicie zimny.
Ciasto:
![Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-z-kremem-budyniowo-chalwowym-bez-pieczenia-527741.jpg)
Dno blaszki uprzednio wysłanej papierem wyłożyć warstwą ciastek i kolejno umieścić na nich, połowę masy budyniowo-chałwowej, herbatniki, resztę masy i na końcu ponownie ciastka.
Ciasto schłodzić w lodówce do momentu przygotowania polewy.
Polewa:
![Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-z-kremem-budyniowo-chalwowym-bez-pieczenia-527743.jpg)
Do rondelka należy przełożyć posiekaną czekoladę oraz dodać masło/mleko/śmietankę.
Całość roztopić i wymieszać na jednolitą konsystencję.
Odrobinę przestudzoną polewę rozsmarować na cieście, które można również posypać sezamem.
Chłodzenie:
![Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-z-kremem-budyniowo-chalwowym-bez-pieczenia-527744.jpg)
Gotowe ciasto należy wstawić i przechowywać w lodówce.
Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu, dy ciastka delikatnie zmiękną.